Πρόγραμμα Συνεδρίου
Το πρόγραμμα το 60ου Πανελλήνιου Συνεδρίου της Στοματολογικής Εταιρείας Ελλάδος, είναι τώρα διαθέσιμο!
Για να δείτε το πρόγραμμα, πατήστε εδώ.
Περιλήψεις Συνεδρίου
Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2024
Εισήγηση «Συστηματικά νοσήματα και εμφυτεύματα: Οι συνέπειες τους στα οδοντικά εμφυτεύματα»
Ομιλητής: Α. Πουλόπουλος
Διαφορετικές ασθένειες όπως και τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται σε αυτές, έχουν αναφερθεί ότι επηρεάζουν την τοποθέτηση των οδοντικών εμφυτευμάτων με τελικό αποτέλεσμα την απώλεια τους ή και την πρόκληση κινδύνων για την υγεία του ασθενή. Για τις περισσότερες καταστάσεις, ακόμη και σήμερα δεν υπάρχουν διαθέσιμες μελέτες που να συγκρίνουν ασθενείς με και χωρίς την πάθηση σε ελεγχόμενο περιβάλλον. Για τις περισσότερες ασθένειες υπάρχουν μόνο αναφορές περιστατικών ή σειρές περιστατικών που καταδεικνύουν ότι η τοποθέτηση, η ενσωμάτωση και η λειτουργία των εμφυτευμάτων στους προσβεβλημένους ασθενείς πραγματοποιείται με σημαντικά ποσοστά επιτυχίας.
Γενικότερα, όταν αντιμετωπίζουμε ασθενείς που πάσχουν από συστηματικά νοσήματα, η παρακολούθηση της ιατρικής κατάστασης τους, και των πιθανών μετεγχειρητικών επιπλοκών έχει μεγάλη σημασία. Σε αυτή την παρουσίαση, γίνεται αναφορά και αξιολόγηση των διαθέσιμων ευρημάτων για την επίδραση των συστηματικών νοσημάτων στην επιβίωση των οδοντικών εμφυτευμάτων.
Συμπερασματικά ο βαθμός ελέγχου του νοσήματος μπορεί να είναι πολύ πιο σημαντικός από τη φύση της ίδιας της νόσου και θα πρέπει να παρέχεται εξατομικευμένος ιατρικός έλεγχος πριν από την έναρξη της θεραπείας με την χρήση των εμφυτευμάτων, καθώς σε πολλούς από αυτούς τους ασθενείς η ποιότητα ζωής και τα λειτουργικά οφέλη των οδοντικών εμφυτευμάτων μπορεί να υπερτερούν από τις ενδεχόμενες επιπλοκές.
Εισήγηση «Διαχείριση της ατροφικής γνάθου με κοντά εμφυτεύματα: Μύθοι και πραγματικότητα»
Ομιλητής: Κ. Μανταλενάκης
Εισήγηση «Ενδοδοντική παρέμβαση ή εξαγωγή και εμφύτευμα; Εξερευνώντας την γκρίζα ζώνη»
Ομιλήτριες: Μ. Γεωργοπούλου – Χ. Παξιμαδά
Ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα θέματα της σύγχρονης οδοντιατρικής ήταν εάν πρέπει να συγκρατηθεί ένα δόντι με ενδοδοντική θεραπεία ή να εξαχθεί και να αντικατασταθεί με εμφύτευμα. Δεδομένου ότι τα ποσοστά επιτυχίας και των δυο θεραπειών είναι παραπλήσια, η απόφαση για ενδοδοντική θεραπεία ενός δοντιού ή αντικατάστασή του με εμφύτευμα, πρέπει να βασίζεται σε παράγοντες άλλους από το αναμενόμενο αποτέλεσμα της θεραπείας και μόνο. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν η απόφαση δεν αφορά την αντιμετώπιση ενός μονήρους δοντιού αλλά ενός δοντιού που εμπλέκεται σε σχέδιο συνολικής αποκατάστασης.
Στην παρούσα εισήγηση γίνεται προσπάθεια να διερευνηθούν, μέσα από κλινικά περιστατικά, οι παράγοντες εκείνοι που θα οδηγήσουν τον κλινικό στη λήψη της πιο προβλέψιμης και επωφελούς για τον ασθενή απόφασης.
Ομιλητής: Σ. Βασιλόπουλος
Ένα συνηθισμένο δίλημμα της σύγχρονης οδοντιατρικής πράξης είναι η θεραπεία ενός δοντιού με αμφίβολη πρόγνωση ή η «στρατηγική» εξαγωγή του με σκοπό την επιτυχέστερη τοποθέτηση ενός εμφυτεύματος. Ποια επιλογή είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη; Μακροχρόνιες μελέτες καταγράφουν υψηλά ποσοστά διατήρησης δοντιών με αμφίβολη πρόγνωση μετά από συντηρητικές ή χειρουργικές προσεγγίσεις. Από την άλλη είναι πλέον φανερό ότι τα εμφυτεύματα δεν στερούνται βιολογικών και τεχνικών επιπλοκών. Η αντιμετώπιση της περιεμφυτευματίτιδας δεν έχει την ίδια αποτελεσματικότητα και προβλεψιμότητα με εκείνη της περιοδοντίτιδας. Επιπλέον, μελέτες δείχνουν ότι ο ενθουσιασμός για την επιτυχία και την μακροβιότητα των εμφυτευμάτων μειώνεται όσο αυξάνεται η κλινική εμπειρία και η θεωρητική εκπαίδευση του επεμβαίνοντος. Ποια επιλογή συμφέρει οικονομικά και ταλαιπωρεί λιγότερο τον ασθενή; Στην εισήγηση αυτή θα δοθούν σύγχρονα στοιχεία που θα βοηθήσουν τον κλινικό να επιλέξει το ιδανικό εξατομικευμένο σχέδιο θεραπείας τόσο από πλευράς μακροχρόνιας πρόγνωσης όσο κι από πλευράς ικανοποίησης του ασθενή.
Εισήγηση «Guided Implantology in clinical routine»
Ομιλητής: Α. Schramm
Three-dimensional implant placement has become increasingly important in recent years in the form of preoperative planning based on standard CT data sets or digital volume tomography. However, the three-dimensionally guided implementation of implant placement has not increased in the same frequency, as much more logistical work has to be invested here, which is often difficult to achieve in everyday practice. At the author’s clinic, template-guided implant placement has been routinely used successfully for 16 years in over 3000 patient cases to date. The history of navigated implantology is presented, from the early beginnings in the last millennium to modern, fully digital system procedures today. The various methods and their clinical application in all types of oral implantology will be demonstrated. Due in particular to the training and further education activities in the author’s clinic, template- guided implant placement has become established in the clinical routine for the treatment of our patients.
Ομιλητής: Η. Γούσιας
Εισήγηση «ALL- on- X. Προϋποθέσεις για Επιτυχία»
Ομιλητής: Κ. Νικολόπουλος
Η άμεση θεραπεία με εμφυτεύματα πλήρους οδοντικού τόξου με το πρωτόκολλο “All-on-X” γίνεται όλο και πιο συχνή. Προκειμένου να τελειοποιηθεί αυτό το “All-on-X” πρωτόκολλο και να αυξηθεί η μακροπρόθεσμη επιτυχία, είναι σημαντικό να ακολουθηθούν καλά καθορισμένες προϋποθέσεις. Στη διάλεξη αυτή, με την χρήση κλινικών περιστατικών, θα περιγραφούν αυτές οι προϋποθέσεις για μακροπρόθεσμα επιτυχή θεραπεία με το “All-on-X” πρωτόκολλο.
Εισήγηση «Επαναπροσεγγίζοντας τη θεραπεία των περιεμφυτευματικών νόσων»
Ομιλητής: Ι. Καρούσης
Η εφαρμογή οστεοενσωματούμενων εμφυτευμάτων καταλαμβάνει σημαντικό μέρος της καθημερινής οδοντιατρικής πράξης. Υπολογίζεται ότι στο δυτικό κόσμο χρησιμοποιούνται περισσότερα από 7.000.000 εμφυτεύματα ετησίως. Ο τεράστιος αριθμός ασθενών που έχουν εμφυτεύματα έχει αναδείξει τη σημασία που έχει η γνώση για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των περιεμφυτευματικών νόσων. Οι περιεμφυτευματικοί ιστοί ενδέχεται να παρουσιάσουν φλεγμονή η οποία αρχικά περιορίζεται στο βλεννογόνο και εάν η κατάσταση δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα και αποτελεσματικά, προσβάλλεται και καταστρέφεται και το υποκείμενο στηρικτικό οστούν. Η επίπτωση και εξέλιξη των περιεμφυτευματικών νόσων απασχολεί πλέον έντονα την οδοντιατρική κοινότητα, λόγω αφενός της μεγάλης συχνότητας με την οποία εμφανίζονται και αφετέρου της ιδιαιτέρως δύσκολης θεραπευτικής προσέγγισης, τουλάχιστον για τις περισσότερο προχωρημένες περιπτώσεις.
Σκοπός της εισήγησης αυτής είναι να προσφέρει στον/στην κλινικό σημαντικές πληροφορίες για την εντόπιση και τον έλεγχο των παραγόντων κινδύνου για τις περιεμφυτευματικές νόσους, να προτείνει τη μεθοδολογία που πρέπει ακολουθείται για την κατά το δυνατόν επιτυχημένη θεραπευτική παρέμβαση και να παρουσιάσει τα θεραπευτικά σχήματα που επιλέγονται σήμερα διεθνώς.
Εισήγηση «Άμεσα και μεθύστερα πρωτόκολλα εμφυτευμάτων στην αισθητική ζώνη – Σύγχρονες απόψεις»
Ομιλητής: Σ. Πελεκάνος
Τα εμφυτεύματα στην αισθητική ζώνη αποτελούν πάντα πρόκληση στην εμφυτευματολογία. Η διατήρηση του όγκου και της αρχιτεκτονικής των ιστών που συγκρατούν το υπό εξαγωγή δόντι ή δόντια είναι η πρώτος στόχος του κλινικού και η άμεση εμφύτευση εάν γίνει σωστά αποτελεί την πρώτη επιλογή.
Σκοπός της παρουσίασης αυτής είναι να παρουσιαστούν απλά κλινικά πρωτόκολλα που διασφαλίζουν λευκή και ροζ αισθητική, ανεξάρτητα από τον χρόνο εμφύτευσης (άμεσης, πρώιμης ή μεθύστερης). Στατική πλοήγηση εμφύτευσης, επιλογή μικρο- και μακρο-γεωμετρίας του εμφυτεύματος, επιλογή σχήματος και χρόνου τοποθέτησης του διαβλεννογόνιου κολοβώματος, ο τρόπος τοποθέτησης συνδετικού ιστού και η χρήση της καθοδηγούμενης οστικής αναγέννησης είναι μερικά από τα σημαντικά βήματα που θα αναλυθούν.
Εισήγηση «Η σημασία της διαχείρισης των μαλακών ιστών στην επιτυχία των επιεμφυτευματικών αποκαταστάσεων»
Ομιλητής: Φ. Μαδιανός
Η επιτυχία μιας επιεμφυτευματικής προσθετικής αποκατάστασης βασίζεται όχι μόνο στους σκληρούς περιεμφυτευματικούς ιστούς, αλλά και στην ποσότητα και ποιότητα των μαλακών ιστών που την περιβάλλουν, ιδιαίτερα σε περιοχές υψηλών απαιτήσεων όπως η αισθητική ζώνη, καθώς είναι καθοριστικής σημασίας για την πρόληψη βιολογικών και αισθητικών επιπλοκών.
Για την επίτευξη της επάρκειας των μαλακών περιεμφυτευματικών ιστών δύναται να εφαρμοστούν χειρουργικές τεχνικές ήδη από το στάδιο της εξαγωγής λειτουργώντας προληπτικά αλλά και θεραπευτικά μέχρι και μετά την τοποθέτηση της τελικής αποκατάστασης σε περιπτώσεις όπου ο όγκος και η ποιότητα των μαλακών ιστών κρίνεται ανεπαρκής, ή αισθητική της περιοχής δεν θεωρείται αποδεκτή ή για την επίλυση βιολογικών και μηχανικών επιπλοκών.
Σκοπός, αυτής της παρουσίασης είναι η περιγραφή των χειρουργικών τεχνικών που μπορούν να εφαρμοστούν, καθώς και η καταλληλότερη χρονική στιγμή παρέμβασης, για την αντιμετώπιση των ελλειμμάτων που προκύπτουν μετά την εξαγωγή. Θα παρουσιαστούν κλινικές περιπτώσεις που αφορούν σε επιεμφυτευματικές αποκαταστάσεις με ένα ή περισσότερα εμφυτεύματα στη πρόσθια άνω γνάθο, καθώς οι τεχνικές διαχείρισης σκληρών και μαλακών ιστών σε διάφορα στάδια από την εξαγωγή έως την αποκατάσταση.
Masterclass 1 «Ανύψωση Ιγμορείου με την μέθοδο της Οστεοσυμπίκνωσης / Versah»
Ομιλητής: Κ. Νικολόπουλος
Η οστεοσυμπύκνωση είναι μια επιστημονικά τεκμηριωμένη προσέγγιση της παρασκευής της οστεοτομίας για την τοποθέτηση εμφυτευμάτων η οποία ενισχύει την αρχική σταθερότητα του εμφυτεύματος καθώς και την οστική πυκνότητα με ασφαλή τρυπανισμό αριστερόστροφα. Σε αυτή τη διάλεξη θα συζητηθεί η πλαστικότητα του οστού και οι κλινικές της επιπτώσεις στην κλειστή διαφατνιακή ανύψωση του ιγμορείου με τη χρήση της οστεοσυμπύκνωσης με φρεζες Versah®️. Θα συζητηθούν 3 διαφορετικά πρωτόκολλα ανύψωσης ιγμορείου με τη χρήση της οστεοσυμπύκνωσης για την αντιμετώπιση ήπιας, μέτριας και εκτεταμένης οστικής ατροφίας στην οπίσθια περιοχή της άνω γνάθου.
Masterclass 2 «4D – Ο Εικονικός Ασθενής το 2024 – Η Ψηφιακή Ολοκλήρωση»
Ομιλητής: Π. Λαμπρόπουλος
Μετά από περίπου τρεις δεκαετίες ψηφιοποίησης της Οδοντιατρικής, οι εφαρμογές πληθαίνουν αλλά κυρίως αυξάνεται το εύρος και το βάθος τους. Τα νέα ψηφιακά εργαλεία, λογισμικά και εξοπλισμός, αξιοποιούν την Τεχνητή Νοημοσύνη (AI- Artificial Intelligence) και την Επαυξημένη Πραγματικότητα (AR – Augmented Reality). Τις βασικές τεχνικές ψηφιοποίησης του ασθενούς, ξεκινώντας από την ψηφιακή αποτύπωση και συνεχίζοντας με την τομογραφία κωνικής δέσμης (CBCT), έρχονται να πλαισιώσουν σύγχρονες εφαρμογές όπως η καταγραφή κίνησης γνάθου (Jaw Motion), η σάρωση προσώπου (Face Scanning) αλλά και η σχεδίαση χαμόγελου μέσα από το 4D Smile Design. Στις τρεις, πολύτιμες αλλά στατικές, χωρικές διαστάσεις προστίθεται η Τέταρτη· η Κίνηση του ασθενούς. Η οπτικοποίηση των σχεδίων θεραπείας πριν την εκτέλεση τους προβλέπει αισθητικά και λειτουργικά το τελικό αποτέλεσμα με μεγάλη ακρίβεια, ελαχιστοποιώντας τυχόν εκπλήξεις κατά την εκτέλεση του. Στο Masterclass θα πραγματοποιηθεί ζωντανή επίδειξη του κινησιογράφου Zebris JMA και σάρωσης προσώπου με το Thunk 3D face scanner.
Masterclass 3 «Επιεμφυτευματικές αποκαταστάσεις ολικού φραγμού – Σχεδιάζοντας από FP1 έως FP3»
Ομιλητής: Σ. Πελεκάνος
Στις δεκαετίες 80 και 90 η τοποθέτηση εμφυτευμάτων ήταν οστικά καθοδηγούμενη γεγονός που καθιστούσε πολύπλοκη την προσθετική αποκατάσταση. Την τελευταία δεκαετία η βελτίωση υλικών όπως είναι η Ζιρκονία, τεχνικών όπως είναι η προσθετικά καθοδηγούμενη τοποθέτηση και πλοήγηση, καθώς και λογισμικών CAD-CAM καθιστά το σχέδιο και την εκτέλεση θεραπείας πολύ προβλέψιμη και με λιγότερες επιπλοκές.
Σκοπός αυτού του masterclass είναι με την βοήθεια πολλών κλινικών περιστατικών να παρουσιαστούν με λεπτομέρειες τα βήματα του σχεδίου θεραπείας για τις επιεμφυτευματικές αποκαταστάσεις ολικού τόξου.
Οι συμμετέχοντες στο τέλος θα μπορούν:
– Να καταλάβουν την διαφοροποίηση μεταξύ κινητών επενθέτων, αποσπώμενων και ακίνητων επιεμφυτευματικών αποκαταστάσεων
– Πως η επιλογή FP1, FP2 ή FP3 αποκατάστασης επηρεάζει τον σχεδιασμό στην τοποθέτηση των εμφυτευμάτων
– Να κατανοήσουν τους τρόπους της προσθετικά καθοδηγουμένης τοποθέτησης κ τα είδη των ναρθήκων που χρησιμοποιούμε συμπεριλαμβανομένου και του ¨προσθετικού νάρθηκα¨
– Να εξοικειωθούν με διάφορες σύγχρονες εργαστηριακές τεχνικές κατασκευής και υλικά (Ζιρκονία, δοκοί τιτανίου) που χρησιμοποιούμε.
Εισήγηση «Η πρόληψη της περιεμφυτευματίτιδας ξεκινά στο προεγχειρητικό στάδιο»
Ομιλητής: Σ. Ζησόπουλος
Ο αριθμός των ασθενών που λαμβάνουν εμφυτεύματα αυξάνεται παγκοσμίως. Η πρόσφατη βιβλιογραφία αποκαλύπτει ότι η περιεμφυτευματίτιδα εμφανίζεται πολύ πιό συχνά από αυτό που αρχικά θεωρούσαμε.
Η περιεμφυτευματίτιδα είναι αναμενόμενη στο 20% των ασθενών (44% των ασθενών με εμφυτεύματα είχαν προβλήματα). Λόγω του υψηλού επιπολασμού των περιεμφυτευματικών νόσων, κάθε ασθενής που λαμβάνει εμφυτεύματα θα έπρεπε να θεωρείται επικίνδυνος να αναπτύξει κάποιας μορφής περιεμφυτευματική νόσο. Η γρήγορη εμφάνιση νόσου συσχετίζεται με αποτυχία των εμφυτευμάτων. Η πρόληψη ήδη θα πρέπει να δρομολογείται ήδη όταν σχεδιάζονται τα εμφυτεύματα.
Η προεγχειρητική πρόληψη αφορά σε όλες τις διαδικασίες που ακολουθούνται πριν την τοποθέτηση του εμφυτεύματος, στην σωστή ενημέρωση και εκπαίδευση του ασθενή, στην αξιολόγηση του κινδύνου και στον έλεγχο των παραγόντων κινδύνου και της ευπάθειάς του στην περιεμφυτευματική νόσο.
Ο έλεγχος των συστηματικών και τοπικών παραγόντων κινδύνου έχει ιδιαίτερη σημασία και θα πρέπει να στοχεύει σε όλους τους τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου σε επίπεδο ασθενή, εμφυτεύματος και επεμβαίνοντος για τον συγκεκριμένο ασθενή. Απαιτούνται πολλαπλές και διαφορετικού τύπου προληπτικές παρεμβάσεις, με πολυεπίπεδη προσέγγιση, συγχρόνως με την διατήρηση των εμφυτευμάτων διαχρονικά.
Θα συζητηθεί πως από το αρχικό στάδιο και πριν την τοποθέτηση του εμφυτεύματος, αξιολογείται η κατάσταση ώστε να αποφευχθεί η επιπλοκή της περιεμφυτευματίτιδας και να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα στην θεραπεία με εμφυτεύματα.
Hands-on 1 «Σύγχρονη ψηφιακή εμφυτευματολογία με το σύστημα εμφυτευμάτων NeoBiotech»
Ομιλητής: Δ. Έξαρχος
Στο hands-on της εταιρείας μας θα παρουσιαστεί το σύστημα εμφυτευμάτων NeoBiotech. Ο χειρουργός στόματος κ. Δημήτρης Έξαρχος, με εμπειρία στο σύστημα που αγγίζει τα δέκα χρόνια, θα επικεντρωθεί στις καινοτόμες βασικές αρχές του συστήματος Anytime Immediate Loading και CMI Fixation, στην υψηλή ποιότητα κατασκευής των εμφυτευμάτων NeoBiotech, αλλά και στις πρακτικές λύσεις της εταιρείας μέσα από τo κιτ αφαίρεσης εμφυτευμάτων (Fixture Remover Kit), το κιτ αφαίρεσης βιδών (Screw Remover kit) αλλά και το σύστημα μέτρησης οστεοενσωμάτωσης Anycheck. Στην συνέχεια, οι συμμετέχοντες θα μυηθούν στην εικονική τοποθέτηση εμφυτευμάτων μέσα από το κορυφαίο λογισμικό Exoplan. Τέλος, υπό την καθοδήγηση του κ. Έξαρχου, θα έχουν την ευκαιρία να ασκηθούν πρακτικά στην πλήρως καθοδηγούμενη τοποθέτηση εμφυτευμάτων NeoBiotech με τη βοήθεια χειρουργικών οδηγών σε εκμαγεία.
Hands-on 2 «Επιλογή και χρήση εμφυτευματικών στηριγμάτων κινητών και ακίνητων αποκαταστάσεων»
Ομιλητής: Ν. Συκαράς
Οι εμφυτευματικές αποκαταστάσεις αποτελούν καθημερινή θεραπευτική επιλογή για την αντιμετώπιση της μερικής και ολικής νωδότητας. Σημαντικό στοιχείο της ιδανικής σχεδίασης και λειτουργικής μακροβιότητας αποτελεί η επιλογή του κατάλληλου μηχανικού στηρίγματος (abutment). Τα στηρίγματα παρέχουν συγκράτηση στην αποκατάσταση και η σωστή επιλογή καθορίζεται από τον τύπο της πρόσθεσης, τις αποκλίσεις των εμφυτευμάτων, το ύψος των μαλακών ιστών, και τον τρόπο της λειτουργική φόρτισης.
Στο κλινικό φροντιστήριο θα γίνει παρουσίαση των στηριγμάτων επένθετης ολικής οδοντοστοιχίας μαζί με επίδειξη και εργαστηριακή άσκηση των συμμετεχόντων στην μέθοδο επιλογής, ενδοστοματικής ενεργοποίησης σε ολική οδοντοστοιχία καθώς και αντιμετώπισης κλινικών και εργαστηριακών επιπλοκών. Μέσα από εικονικά κλινικά σενάρια θα συζητηθούν ποικίλες κλινικές περιπτώσεις που δημιουργούν διλήμματα, δυσκολίες ή φαινομενικά αδιέξοδα και θα προταθούν πρωτόκολλα αντιμετώπισης. Θα παρουσιαστούν επίσης τα abutments Variobase και Dynamic Variobase της εταιρίας Straumann για ακίνητες προσθέσεις, καθώς και οι σχεδιαστικές λεπτομέρειες που πρέπει να λαμβάνονται κλινικά υπόψιν σε περιπτώσεις υβριδικών στηριγμάτων.
Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2024
Στρογγυλό τραπέζι Εταιρείας Οδοντοστοματολογικής Ερεύνης”25 χρόνια Οστική Ανάπλαση στην Εμφυτευματολογία. Επιστημονική και Κλινική Πρόοδος”
Συντονισμός: Φ. Τζέρμπος
Ομιλητές: Χ. Αποστολίδης, Γ. Βήλος
Η τοποθέτηση οδοντικών εμφυτευμάτων στην οπίσθια περιοχή της άνω γνάθου δυσχεραίνεται συχνά από την έλλειψη οστικού υπόβαθρου επαρκών διαστάσεων υπό το έδαφος του ιγμορείου. Η ατροφία μπορεί να κυμαίνεται από ήπια ως ιδιαίτερα προχωρημένη με βαθιά κατάδυση του εδάφους του ιγμορείου και πλήρη απορρόφηση της φατνιακής ακρολοφίας.
Ανάλογα με την κλινική περίσταση μπορούμε να εφαρμόσουμε ποικίλες χειρουργικές τεχνικές, ώστε τελικά να κατορθώσουμε να αποκαταστήσουμε τους ασθενείς μας με οδοντικά εμφυτεύματα. Στις πιθανές μας επιλογές ανήκουν:
– Η αποφυγή των ιγμορείων χρησιμοποιώντας κεκλιμένα ή κοντά εμφυτεύματα των 6 mm,
– Η κλειστή κι ανοικτή ανύψωση της μεμβράνης του ιγμορείου,
– Η τρισδιάστατη ανάπλαση της ελλειμματικής ακρολοφίας με PTFE μεμβράνες ενισχυμένες με ελάσματα τιτανίου, με πλέγματα τιτανίου ή με αυτογενή δακτυλιοειδή οστικά μοσχεύματα (bone rings).
Κάθε τεχνική έχει ενδείξεις και αντενδείξεις, πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα και πιθανές επιπλοκές.
Ακόμα, θα συζητηθούν ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζεται ένα ιγμόρειο που έχει παθολογική πάχυνση της μεμβράνης του, καθώς κι η αντιμετώπιση επιπλοκών όπως η διάσχιση της μεμβράνης του ιγμορείου κι η μετεγχειρητική λοίμωξη. Τέλος, θα παρουσιαστούν περιστατικά επαναληπτικής ανοικτής ανύψωσης ιγμορείου
(redo sinus lift) και ανοικτής ανύψωσης ιγμορείου σε ασθενείς που προηγουμένως έχουν υποβληθεί σε ανάτρηση ιγμορείου για αντιμετώπιση οδοντογενούς ιγμορίτιδας.
Εισήγηση «When immediacy protocols are not applicable: the digital management of atrophic sites»
Ομιλητής: Μ. Chiapasco
Relevant to severe atrophy of alveolar ridges still represents a challenge for implant-supported restorations, as residual bone volumes and soft tissue deficits may render implant placement difficult or impossible and may compromise the final outcome both from an esthetic and functional point of view.
Aims of this lecture are the following:
1. How to plan hard and soft tissue augmentation procedures in a predictable way according to the principle of Prosthetically Guided Regeneration (PGR)
2. To present the clinical outcome of the different augmentation procedures (GBR, autogenous bone blocks, customized titanium meshes)
3. how to reduce morbidity and increase predictability with the aid of digital technologies
Εισήγηση «Ασθενείς σε αντιοστεολυτική αγωγή και εμφυτεύματα»
Ομιλητής: Ι. Μελακόπουλος
Ο αριθμός ασθενών σε αντιοστεολυτική αγωγή είναι σημαντικός στις μέρες μας λόγω της χρήσης αυτών των φαρμάκων στη θεραπεία της οστεοπόρωσης αλλά και στην αντιμετώπιση των οστικων αλλοιώσεων από κακοήθη νόσο. Πολλοί από αυτούς τους ασθενείς έχουν αποκαταστάσεις με οδοντικά εμφυτεύματα πριν την έναρξη της θεραπείας τους και άλλοι ενδιαφέρονται να κάνουν αποκατάσταση με αυτά κατά τη διάρκεια ή αμέσως μετά από αυτή. Σκοπός της εισήγησης είναι η συζήτηση της σχετικής με το θέμα βιβλιογραφίας και η εξαγωγή συμπερασμάτων για τον τρόπο αντιμετώπισης των ασθενών αυτών. Η τοποθέτηση εμφυτευμάτων κατά τη διάρκεια αντιοστεολυτικής αγωγής με διφωσφονική ή ντενοσουμάμπη για κακοήθη νόσο παραμένει είναι απαγορευτική. Σε ασθενείς σε αγωγή για οστεοπόρωση είναι δυνατή με περιορισμούς κατά περίπτωση. Τα υπάρχοντα εμφυτεύματα που κρίθηκαν βιώσιμα στην αρχή της θεραπείας παραμένουν με την οδηγία να υπάρχει άριστο επίπεδο στοματικής υγιεινής και συνεχής έλεγχος από τον θεράποντα.
Εισήγηση «Περιμεφυτευματική προσθετική: Η σημασία της επιλογής του διαβλεννογόνιου στηρίγματος»
Ομιλητής: Γ. Παπαβασιλείου
Εισήγηση «Σύγκλειση και επιεμφυτευματικές αποκαταστάσεις»
Ομιλητές: Π. Λομβαρδάς, Α.-Π. Τριποδάκης
Η σύγκλειση αποτελεί μια μόνιμη πρόκληση στην επανορθωτική οδοντιατρική. Η χρήση επιεμφυτευματικών αποκαταστάσεων προσθέτει μια πρόσθετη δυσκολία στο πρόβλημα. Στην εισήγηση θα γίνει αναφορά στο ζήτημα της σύγκλεισης και στις ιδιαιτερότητες που αυτή παρουσιάζει όταν στις αποκαταστάσεις εμπλέκονται εμφυτεύματα. Θα γίνει αναφορά σε προβλήματα και επιπλοκές που προκύπτουν όταν παραβιάζονται οι βασικές αρχές της σύγκλεισης και ο τρόπος αντιμετώπισής τους.
Εισήγηση «Βρυγμός και εμφυτεύματα»
Ομιλητής: Ι. Ρούσσου
Occlusion is Confusion, οι περισσότεροι οδοντίατροι αισθάνονται έτσι. Η οδοντική σύγκλειση αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους τομείς της οδοντιατρικής αλλά και τον πιο αμφιλεγόμενο. Η ισορροπία και η αποκατάσταση της λειτουργίας του στοματογναθικού συστήματος είναι συχνά μια καθημερινή πρόκληση κατά τη διάρκεια των περισσότερων οδοντιατρικών θεραπειών. Αυτή η δήλωση είναι ακόμη πιο σημαντική όταν ένας οδοντίατρος πρέπει να παραδώσει μια πλήρη αποκατάσταση τόξου και ακόμα περισσότερο όταν η προσθετική είναι επιεμφυτευματική. Πολλά γεγονότα πρέπει να ληφθούν υπόψη. Η θέση θεραπείας, η επιθυμητή κάθετη διάσταση συγκλεισης (VDO), το συγλεισιακό σχήμα και η κατεύθυνση των μασητικών δυνάμεων στην αποκατάσταση, μαζί με την επιλογή υλικών και την επικοινωνία με το εργαστήριο. Αν σε όλους τους παραπάνω προβληματισμούς προσθέσει κανείς και την παραλειτουργικη κίνηση του βρυγμού, γίνεται αντιληπτό πως είναι αρκετά τα διαγνωστικά στοιχεία που πρέπει να αξιολογηθούν ακόμα και πριν την τοποθέτηση των εμφυτευμάτων.
Ταυτόχρονα, η ψηφιακή οδοντιατρική προοδεύει ραγδαία. Τα πλεονεκτήματα είναι μεγάλα, ο κλινικός και εργαστηριακός χρόνος είναι σημαντικά λιγότερος, η άνεση για τον ασθενή είναι αναμφισβήτητη. Ως αποτέλεσμα, οι τελικές αποκαταστάσεις παράγονται εύκολα μέσω CAD/CAM, γρηγορότερα και προβλέψιμα, παρέχοντας ταυτόχρονα μια εξαιρετική εφαρμογή. Οι 3D εκτυπωτές μας επιτρέπουν να κατασκευάσουμε και να παραδώσουμε σε πολύ σύντομο χρόνο νάρθηκες που χρειάζονται ελάχιστη προσαρμογή. Η σύγκριση των διαφόρων ενδοστοματικών σαρώσεων παρέχει ακριβή σύγκριση πιθανών αλλαγών στον αποκλεισμό ή μετατόπιση της θέσης της κάτω γνάθου.
Στην ομιλία αυτή, θα συζητήσουμε το σχέδιο θεραπείας για ολικές επιεμφυτευματικές αποκαταστάσεις τόξου, ιδιαίτερα σε ασθενείς με βρυγμό, προσαρμοσμένες χωρίς να διακυβεύεται η σταθερότητα του στοματογναθικού συστήματος.
Εισήγηση «Immediate loading vs socket preservation decision making»
Ομιλητής: P. Parvini
All surgical techniques have their indications, advantages, disadvantages, success rates, limitations and risks.
For the practitioner, different surgical techniques require different surgical knowledge and skills. Upper anterior tooth replacement in the esthetic zone is particularly challenging. Systematic clinical and radiological analysis and planning prepares you for the case. During the decision-making process, the clinician must make many decisions based on scientific knowledge, experience and personal skill. In this lecture we will discuss two of the options that are available to us: the preservation of the ridge and the immediate placement of implants.
Alveolar ridge preservation is a procedure to reduce bone loss after tooth extraction.
This lecture will methodically explain the steps to preserve or minimize bone resorption and when to place a dental implant.
It will cover the importance of prosthetic planning, temporary fabrication and how to select the appropriate prosthetic components and materials for the temporary and final restoration.
Master minimally invasive extraction techniques, including the use of piezo surgery and periotomes. Review the classification of extraction sites to plan treatment for ridge preservation versus immediate implant placement in the anterior region. Analyse the different graft materials and membranes used for ridge preservation.
Study the planning, technique and indications for immediate implant placement and immediate loading. Different techniques for immediate temporisation from chairside to digital pre-planning Selecting the correct material and ideal abutment and crown designs.
Εισήγηση «Επένθετες Ολικές Οδοντοστοιχίες: κλινικής εφαρμογής»
Ομιλητής: Ν. Συκαράς
Οι εμφυτευματικές αποκαταστάσεις αποτελούν καθημερινή θεραπευτική επιλογή για την αντιμετώπιση της ολικής νωδότητας. Σε αυτό το πλαίσιο θεραπείας, οι επένθετες ολικές οδοντοστοιχίες βρίσκουν ευρεία εφαρμογή όταν η ακίνητη εμφυτευματική αποκατάσταση δεν είναι εφικτή ή ενδεικνυόμενη. Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό να προσδιοριστεί μέσα από την ανάλυση των κλινικών παραμέτρων καταρχήν η ένδειξη της κινητής αποκατάστασης και στη συνέχεια η ιδανική σχεδίαση της πρόσθεσης. Η κλινική επιβεβαίωση περιλαμβάνει την αξιολόγηση του βαθμού απορρόφησης της γνάθου, της θέσης των δοντιών και της υποστήριξης του χείλους και των παρειών. Στη συνέχεια προσδιορίζεται ο αναγκαίος αριθμός και θέση των εμφυτευμάτων ανάλογα με την επιδιωκόμενη στήριξη, συγκράτηση και σταθερότητα ενώ σημαντικό στοιχείο της επιτυχημένης σχεδίασης και λειτουργικής μακροβιότητας αποτελεί η ναρθηκοποίηση ή μη των εμφυτευμάτων, η επιλογή του κατάλληλου συγκρατητικού μηχανισμού και οι εργαστηριακές διαδικασίες κατασκευής της πρόσθεσης.
Masterclass 4 «Soft tissue management around teeth and implants»
Ομιλητής: P. Parvini
Soft tissue management is both an art and a science. Over the past decade, soft tissue management has evolved and become increasingly important in implant dentistry and esthetic dentistry.
Minimally invasive procedures and the proper harvesting technique result in less pain for the patient, fewer complications, and an aesthetically pleasing successful outcome.
In this workshop, you will learn and practice various soft tissue management techniques. Indications, advantages and disadvantages of each technique will be discussed.
This course includes additive and complementary soft tissue management in the esthetic and functional zone around teeth and implants.
– Anatomical structures
– Surgical instrumentation
– Incisions
– Flap designs
– Suturing techniques
– Identification of an appropriate donor site
– Harvesting Technique – Autograft
– Recipient Site Preparation
– Tunnel Technique
– Coronally advanced flap with releasing incisions
– Primary healing, how to manage the tissue to always achieve primary healing
– Treatment of gingival recession
– Management of extraction site vs. immediate implant placement
– Patient Management
Complications and Management
– Intraoperative Bleeding
– Flap perforation
– Wound dehiscence
– Flap necrosis / free gingival graft / connective tissue graft
Εισήγηση «Ο ρόλος των εμφυτευμάτων στην ιατροδικαστική του στόματος»
Ομιλητής: Α. Μητσέα
Τα οδοντικά εμφυτεύματα αποτελούν μια ευρέως εφαρμοζόμενη οδοντιατρική αποκατάσταση. Ειδικότερα, μέσω της διαδικασίας της οστεοενσωμάτωσης αποτελούν μια αξιόπιστη λύση για την αντικατάσταση μεμονωμένων ελλειπόντων δοντιών αλλά και αποκατάσταση ολικά νωδών γνάθων. Η προσθετική αποκατάσταση με οδοντικά εμφυτεύματα εμφανίζει πολλά αισθητικά αλλά και λειτουργικά πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλου είδους προσθετικές αποκαταστάσεις.
Η ιατροδικαστική του στόματος είναι το πεδίο της οδοντιατρικής που ασχολείται με την συλλογή, μελέτη και αξιοποίηση των οδοντογναθικών πειστηρίων για την επίλυση υποθέσεων ιατροδικαστικού ενδιαφέροντος. Ένας μεγάλος αριθμός υποθέσεων ιατροδικαστικού ενδιαφέροντος αφορά την ταυτοποίηση άγνωστης ταυτότητας πτωμάτων ή πτωματικών υπολλειμάτων. Οι υποθέσεις αυτές μπορεί να είναι μεμονωμένες ή να αφορούν την ταυτοποίηση θυμάτων μιας μαζικής καταστροφής.
Τα οδοντικά εμφυτεύματα λόγω του ότι είναι μια δημοφιλής οδοντιατρική αποκατάσταση αποτελούν ισχυρά οδοντογναθικά πειστήρια που αξιοποιούνται σε περιπτώσεις ταυτοποίησης.
Σκοπός της εισήγησης αυτής είναι να παρουσιάσει την σημασία των οδοντικών εμφυτευμάτων ως οδοντογναθικά πειστήρια μέσα από την μελέτη της διεθνούς βιβλιογραφίας.
Η ακτινολογική μελέτη και σύγκριση των εμφυτευμάτων στα προθανάτια και μεταθανάτια οδοντιατρικά αρχεία, ο εντοπισμός των κωδικών στοιχείων τους και η αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης ενισχύουν την σημασία των οδοντικών εμφυτευμάτων ως οδοντογναθικών πειστηρίων σε περιπτώσεις ταυτοποίησης.
Εισήγηση «Διαμόρφωση προφίλ ανάδυσης αποκαταστάσεων και αποτύπωση εμφυτευμάτων στην πρόσθια
αισθητική ζώνη»
Ομιλητής: Μ. Πάτρας
Masterclass 5 «Management of Complications Associated with Elevation of the Maxillary Sinus»
Ομιλητής: M. Chiapasco
Sinus floor elevation has become one of the most used techniques for bone volume augmentation in the presence of expanded maxillary sinuses. However, complications are not negligible also in experienced hands
Aims of this lecture are:
a) How to preoperatively identify factors which may increase the incidence of complications following sinus
grafting procedures
b) How to prevent and manage sinus membrane perforations
c) How to prevent and manage haemorrages of the alveolar-antral artery
d) How to manage sinusitis following sinus grafting procedures
e) How to retrieve implants displaced into the maxillary sinus
Ομιλητής: K. Νικολόπουλος
Ο σκοπός αυτού του πρακτικού σεμιναρίου διάρκειας 2 ωρών είναι η διδασκαλία της κλειστής / διαφατνιακής ανύψωσης του ιγμορείου με τη χρήση της τεχνικής της οστεοσυμπύκνωσης με τρυπάνια Versah & με μόσχευμα Ethoss βTCP.
Οι συμμετέχοντες θα είναι σε θέση να εκτελέσουν κλειστή ανύψωση ιγμορείου με τη χρήση τρυπανιών Versah σε αριστερόστροφη, μη κοπτική λειτουργία & με συνθετικό υλικό μοσχεύματος Ethoss βTCP σε εξειδικευμένα μοντέλα /εκμαγεία προκειμένου να διαχειριστούν μέτρια και εκτεταμένη ατροφία της οπίσθιας περιοχής της άνω γνάθου.
Hands-on 4 «Εμφυτεύματα κωνικής σύνδεσης Omnitaper DentsplySirona: Πλεονεκτήματα και οφέλη της EV connection. Χειρουργικά Πρωτόκολλα και παρουσίαση των προσθετικών εξαρτημάτων»
Ομιλητές: Ε. Βολτίδη, Κ. Σάββα
Το εμφύτευμα κωνικής σύνδεσης Omnitaper είναι το νεότερο μέλος της οικογένειας Dentsplysirona μαζί με τα ήδη γνωστά Primetaper και Astra. Τα εμφυτεύματα αυτά μοιράζονται την ίδια κωνική σύνδεση που έχει γίνει γνωστή από τα εμφυτεύματα Astra . Όλα τα προαναφερθέντα συστήματα εξασφαλίζουν την ευελιξία του στη χειρουργική τοποθέτηση, την αξιόπιστη σύνδεση διαβλεννογονίου στηρίγματος/εμφυτεύματος και τη διατήρηση των μαλακών και σκληρών ιστών σε βάθος χρόνου.
Στο σεμινάριο αυτό οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν και να εξοικειωθούν με τη χειρουργική τοποθέτηση των εμφυτευμάτων Omnitaper, DentsplySirona και να δουν τις διαφορές και ομοιότητες με τα εμφυτεύματα τύπου XIVE.
Επιπρόσθετα παρουσιάζονται οι προσθετικές λύσεις καθώς και η σωστή επιλογή διαβλεννογονίων στηριγμάτων που είναι κοινή και για τα τρία συστήματα.
Η χρήση των τριών συστημάτων με κοινή προσθετική πλατφόρμα δίνει τη δυνατότητα στον χειρουργό να επιλέξει όποιο σύστημα είναι καταλληλότερο για κάθε περίπτωση και στον οδοντίατρο που θα κάνει την προσθετική αποκατάσταση κοινές λύσεις για όλα τα εμφυτεύματα.
Πρακτικό Σεμινάριο «Η χρήση πρωτοξειδίου του αζώτου στο σύγχρονο οδοντιατρείο και επίδειξη του εξοπλισμού»
Ομιλητής: Δ. Εμμανουήλ
Το συγκεκριμένο σεμινάριο είναι σχεδιασμένο για να προσφέρει θεωρητικές και πρακτικές κατευθύνσεις σε κάθε οδοντίατρο ο οποίος θέλει να προσφέρει την υπηρεσία της ελάχιστης καταστολής με τη χρήση πρωτοξειδίου του αζώτου στο ιατρείο του. Αναλυτικά θα παρουσιαστούν τα παρακάτω θέματα:
- Ορισμοί και περιγραφή των φυσιολογικών και ψυχολογικών πτυχών του άγχους και του πόνου
- Στάδια καταστολής
- Αξιολόγηση και επιλογή ασθενούς
- Παρακολούθηση ασθενών και διαχείριση
- Περιγραφή του εξοπλισμού και επίδειξη των τμηματων της
- Τεχνικές για τον περιορισμό της επαγγελματικής κατάχρησης/έκθεσης
- Tips & tricks